Det går inte att göra relevanta mätningar av hur det påkostade passivhuset i Tuolluvaara utanför Kiruna fungerar.
Det går inte att göra relevanta mätningar av hur det påkostade passivhuset i Tuolluvaara utanför Kiruna fungerar. Foto: Alexander Linder/Sveriges Radio.

Påkostat passivhus står ofta tomt

Tekniska verkens VD Jan Fjordell: Det är beklagligt
1:34 min

Det påkostade huset står ofta obebott – och därför kan det inte göras relevanta mätningar av hur väl den energisnåla tekniken faktiskt fungerar.

Ett energisnålt hus i Kiruna för cirka nio miljoner kronor stod klart för ett par år sedan. Problemet är att ingen regelbundet bor där och därför kan det inte göras relevanta mätningar av hur tekniken i huset fungerar.

Det så kallade passivhuset har utrustats med mätinstrument som ska ge svar på hur väl tekniken fungerar i ett subarktiskt klimat. Men några mätningar kan inte ännu utföras.

– Det är beklagligt och inte bra. Det här är en pilotanläggning där vi skulle testa de tekniska innovationerna vi har gjort och för att sedan kunna utvärdera och använda för de andra byggnationerna i nya Kiruna, säger Jan Fjordell, VD på det kommunala bolaget Tekniska verken i Kiruna.

Huset med två lägenheter finns i Tuolluvaara strax utanför Kiruna och har byggts av NCC i samarbete med Luleå tekniska universitet och Tekniska verken i Kiruna.

Byggnaden har fått olika tekniska lösningar som ska sänka energianvändningen. Det är till exempel välisolerat och vitvarorna är energisnåla. Det finns också en så kallad Nasa-dusch, som återanvänder duschvattnet.

Huset ägs idag av Kiruna kommun och hyrs ut till forskare vid Luleå tekniska universitet, LTU. Problemet är att de bor i huset alldeles för sällan för att det ska gå att göra relevanta mätningar av de tekniska lösningarna.

Jutta Schade jobbar på avdelningen för byggkonstruktion och produktion vid LTU.

– De hyr huset men är inte alltid på plats och det gör det svårt för oss att mäta alla olika saker vi vill mäta. Frågan är om de flyttar in med hela familjen före årsskiftet eller inte. Annars måste vi kanske hitta en annan lösning där vi hittar ett alternativt boende för dem och hittar två nya familjer som kan flytta in där, säger hon.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".