Krav på kurs för privatister

Från och med den 1 januari nästa år måste den som vill övningsköra privat gå en introduktionskurs. Det beror på att allt fler får underkänt när de försöker ta körkort, och att majoriteten av dem som misslyckas helt eller delvis kör med privat handledare.

Idag övningskör nio av tio helt eller delvis med privat handledare. Det har visat sig genom olika studier att det finns brister i den privata övningskörningen. Det handlar om planering, strukturering och val av trafikmiljö bland annat.
Därför införs från och med den 1 januari 2006 krav på obligatorisk introduktionsutbildning för privat övningskörning.

Majoriteten av dem som får underkänt på teoriprovet och körprovet är de som kör privat. Färre än hälften, eller 48 procent, klarar teoriprovet. De som kommer från körskolorna har bättre resultat. Där klarar 74 procent provet, men även där har siffrorna gått ner. De dåliga resultaten på proven gör att väntetiderna är långa och det kräver mycket resurser för Vägverket.

Den obligatoriska introduktionsutbildningen för privat övningskörning innebär att den som vill ha körkortstillstånd måste gå en kurs tillsammans med sin blivande handledare.
Vad kursen ska innehålla exakt är inte färdigt ännu men tanken är att det ska vara en genomgång av hur utbildningen ska genomföras, hur den ska läggas upp, vilka regler som finns och vilka krav som eleven förväntas klara.

Hur lång tid kursen kommer ta och vad den kommer kosta är inte klart men troligtvis handlar det om några timmar och ett par hundra kronor. Det är pengar som eleven förväntas tjäna in på att övningskörningen blir bättre.

Göran Rova, avdelningschef på Vägverkets förarenhet i Luleå, är positiv till utbildningen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista