Viktoria Björklund, Språktorget.
1 av 2
Viktoria Björklund är en av dem som ideellt engagerat sig i nätverket Språktorget. Foto: Johanna Hövenmark/Sveriges Radio
Integrationssamordnare Torsten Fors i länsstyrelsen i Norrbotten vill bemöta myter om invandring. Foto: Alexander Linder/ Sveriges Radio.
2 av 2
"En del av dem väljer att avvika när de får utvisningsbeslut så mycket hänger ihop med det", säger Torsten Fors, intergrationssamordnare på länsstyrelsen i Norrbotten Foto: Alexander Linder/ Sveriges Radio

92 asylsökande unga försvunna i Norrbotten

Viktoria Björklund, nätverket Språktorget: Risk att fler barn försvinner
2:03 min

Rädsla för utvisning är huvudorsaken till att ensamkommande barn avviker i asylprocessen. Norrbotten är länet där störst andel barn försvunnit de senaste tre åren.

I dag presenterade länsstyrelsen Stockholm en stor nationell kartläggning av ensamkommande barn som i asylprocessen brutit kontakterna med skola, boende och myndigheter.

– Många av de här barnen får sina beslut och en del av dem väljer att avvika när de får utvisningsbeslut så mycket hänger ihop med det, säger Torsten Fors, intergrationssamordnare på länsstyrelsen i Norrbotten.

Totalt 92 barn anvisade till norrbottniska kommuner har sedan 2013 avvikit i olika skeden av asylprocessen. Det gör Norrbotten till länet där störst andel barn har försvunnit, i relation till antalet kommunanvisningar.

Enligt Torsten Fors kan barnen ha gömt sig i större städer eller tagit sin tillflykt till andra länder. Redan utsatta barn blir än mer utsatta.

– Minderåriga barn som håller sig undan har ju ännu lättare att bli utnyttjade i olika sammanhang, säger Fors.

Luleåbor engagerade i det ideella nätverket Språktorget, som tillsammans med ensamkommande barn jobbar för språkutveckling och inkludering i samhället, befarar att fler barn ska gå under jorden.

– Det finns nog en stor risk. Jag har hört pojkar som säger att för mig finns inget val. Jag kan inte åka tillbaka för då kommer jag att dö. Då väljer jag att stanna här och hellre dö i Sverige, säger Viktoria Björklund, en av de engagerade i nätverket.

Luleåbon Mats Eliasson, även han engagerad i nätverket Språktorget samt god man åt en pojke från Afghanistan, pratar om en överhängande risk för försvinnanden.

– De ser, läser och hör hur förhållandena i Afghanistan försämras dag för dag. Det är ju till och med sämre än när de en gång lämnade Afghanistan, säger han.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".