Annika Nordgren Christensen.
Annika Nordgren Christensen presenterade sitt förslag på hur försvarsmaktens personalförsörjning ska lösas. Foto: Ulf Palm

Försvaret behöver två miljarder extra

Utredaren: Frivillighet i första hand
2:02 min

Det finns ett stort intresse bland unga att söka sig till en militär grundutbildning. Det säger regeringens utredare.

För en dryg månad sedan lämnade regeringens utredare av försvarsmaktens personalförsörjning sin utredning till regeringen. Nu har utredaren besökt Arvidsjaur och presenterat utredningen för länets militärer – och  huvuddraget är att införa värnplikt för att säkra försörjningen.

Redan 2018 kommer de första värnpliktssoldaterna att utbildas.

– Då kommer det att vara minst 4 000 som grundutbildas med plikt. Många av dem kommer att vara motiverade och själva ha sökt sig till försvaret – men om det inte är 4 000 frivilliga så vet försvarsmakten att de kommer få de som behövs för krigsorganisationens behov, säger utredaren Annika Nordgren Christensen.

Med hjälp av ett utskick till ungdomar i pliktålder vet utredaren att intresset för det militära är stort och att de tre första åren med runt 4 000 värnpliktiga per år ska kunna fyllas med frivilliga.

– Alla 18-åringar får ett brev från beredskapsmyndigheten och 22 000 har svarat att de har förmåga och är intresserade. Av dem är 7 000 kvinnor, säger Annika Nordgren Christensen.

I dagsläget och kommande tre år ska den budget försvarsmakten har räcka för att utbilda värnpliktiga. Men en bit in efter 2020 så är tanken att det ska utbildas dubbelt så många värnpliktiga, alltså 8 000, och då måste det till mer pengar.

– Då behöver försvarsmakten ha två miljarder till per år, säger Annika Nordgren Christensen:

Mer om Arvidsjaur

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".