Mathias Holmqvist, chef Arméns jägarbataljon.
Mathias Holmqvist, tillträdande chef Arméns jägarbataljon i Arvidsjaur. Foto: Ulf Larsson

Jägarbataljonen i Arvidsjaur positiv till bemanningsutredning

Bataljonschefen Mathias Holmqvist: Vi skulle behöva ytterligare 130 rekryter
1:44 min

Jägarbataljonen i Arvidsjaur är positiva till bemanningsutredningen. Ett verktyg om hur man ska få personal till en del av befattningarna inom Försvarsmakten.

Anställda inom Försvarsmakten har nu fått en genomgång av regeringens utredare av hur framtidens personalförsörjning ska lösas. 

– När bemanningsutredningen verkställs så är det ett bra verktyg att få folk på befattningar som varit svårare att bemanna, säger Mathias Holmqvist, som är tillträdande chef för jägarbataljonen i Arvidsjaur. 

Idag finns det i Arvidsjaur 80 officerare, 107 yrkessoldater och 34 som går grundutbildningen. De som går grundutbildningen är dem Försvarsmakten hoppas ska bli heltidssoldater och helst även officerare.

Det är till GU, alltså grundutbildningen, som blivande bataljonschefen vill se en ökning av antalet värnpliktiga. 

– Vi vill upp till 130 soldater som går grundutbildningen varje år. Men vi är inte främmande för ännu fler, om vi får resurser för det, säger Mathias Holmqvist.

I det senaste politiska inriktningsbeslutet rörande försvaret, som kom förra hösten, aviserades en satsning på bland annat Gotland och i Karlskrona.

En omflyttning av resurser gjorde att Boden och Arvidsjaur tappade officerare. Nu ska fler utbildas samtidigt som officerarna blir färre. 

– Vi behöver vara runt 100 officerare för att kunna genomdriva grundutbildningen. Men samtidigt, har vi inte grundutbildning av soldater så har vi inget att rekrytera officerare från. Så vi vill börja med ett stort antal rekryter och samtidigt få större ramar för att anställa fler officerare. Men det är en kamp vi för upp mot högkvarteret, säger Mathias Holmqvist.

Relaterat

Mer om Arvidsjaur

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".