Anders Nystedt.
Anders Nystedt. Foto: Lena Callne/Sveriges Radio.

”Du som har så fina betyg måste ju bli doktor”

Anders Nystedt om varför han blev läkare
3:01 min

Smittskyddsläkaren Anders Nystedt är veckans fredagsgäst i P4 Norrbotten.

Dagens fredagsgäst är en trummande doktor med en stor portion humor.

Yrkesbanan började på 80-talet när han gick läkarutbildningen i Umeå, och det var kirurg han drömde om att bli men det ändrades snabbt när bakterierna kom in i bilden.

För det var inom infektion som det hände grejer - spännande forskning, många specialuppdrag och dessutom tyckte vår fredagsgäst att det var hejdlöst spännande med vårdhygien. 

Under 90-talet ägnade han mycket tid åt rysk kriminalvård i ett projekt som handlade om att minska antalet fall av TBC på ryska anstalter.

Idag ligger fokus mycket på att minska användningen av antibiotika - en svår nöt att knäcka.

Född i Kiruna men uppvuxen i Piteå och det är också där han valt att slå ner bopålarna.

Han brinner för sitt jobb men fritiden är viktig och ägnas åt familjen och huset i Piteå. Och så fort han hinner sliter han också åt sig trumpinnarna och drar ut på spelningar med de gamla musikervännerna i Piteå.

En doktor med fablesse för baciller men inte för piller. 

Smittskyddsläkaren Anders Nystedt var fredagsgäst i P4 Norrbotten 18/11 kl 15.00-15.45. Här kan du lyssna på hela intervjun och även höra hans önskelåt. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".