Lättare att bygga strandnära

Det ska bli lättare att bygga strandnära i de flesta av Norrbottens kommuner. Det föreslår en arbetsgrupp inom miljö- och samhällsbyggnadsdepartementet. Totalt omfattas ett 60-tal kommuner i landet av lättnaderna, däribland Arjeplog, där de nya förslagen välkomnas av kommunledningen.

Arjeplog är idag Sveriges vattenrikaste kommun med sina drygt 8 700 sjöar och vattendrag, något som innebär att varje kommuninvånare har 2,5 sjöar och ca 3 km strand var.

Kommunen har länge jobbat för att få större möjligheter att bygga nära stränder och det här är något som nu regeringens arbetsgrupp öppnar dörrar för.

- Det låter väldigt lovande, säger Arjeplogs kommunalråd Bengt-Urban Fransson (s).

Förutsättningen för byggnationer är att det gagnar kommunen eller regionen och att det är permanenta bostäder eller anläggningar som byggs. Inte fritidshus. Bengt-Urban Fransson ser det dock inte som något bekymmer. Han ser istället möjligheter.

- Att få bygga nya turistanläggningar vid våra större sjöar gagnar fisketurismen och i centralorten behövs fler tomter, säger han.

Bengt-Urban Fransson hade gärna sett att det nya förslaget varit mer generöst än att bara omfatta permanent bebyggelse men ser ändå det här som ett första steg.

- Om regeringen ser att kommunerna kan sköta det nya strandskyddet på ett ansvarsfullt sätt, kommer säkert nya förslag i framtiden, säger han. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista