Emil Fresk och Kristoffer Ödmark, Widefind AB
Emil Fresk och Kristoffer Ödmark, två av Widefind AB:s tre grundare. Foto: Per Vallgårda

Europeiska rymdstyrelsen ger stöd till Luleåföretag

Emil Fresk: Kan hålla koll på om patienter fallit omkull
1:01 min

Europeiska rymdstyrelsen ESA, Vinnova och Rymdstyrelsen i Sverige ger en halv miljon kronor i utvecklingsstöd till det nystartade Luleåföretaget Widefind AB.

Widefind är ett av åtta svenska företag som får stöd genom satsningen ESA BIC Sweden. 

Företaget har utvecklat ett lokaliseringssystem som exempelvis kan användas på sjukhus.

– Till exempel för att hålla koll på var patienter befinner sig, eller om de är ute och går eller fallit omkull och därmed kanske rädda liv om man har tur. Man får en väldigt exakt position var personer befinner sig, om den ligger ner eller står upp, förklarar en av grundarna, Emil Fresk.

Företagets produkt har likheter med system som med hjälp av gps-teknik används i självkörande bilar, med skillnaden att det kan användas inomhus där signaler från satelliter inte når fram.

Det kan även användas för att hjälpa robotar hitta varor i ett lager, eller för att förhindra olyckor i gruvor där självkörande lastmaskiner kör omkring.

– De har säkerhetssystem som försöker se, men med lite otur kan de missa en människa, men våra system kan då säga att det finns någon i arbetsområdet, säger Kristoffer Ödmark, en av Widefinds grundare.

Är det för att människan har en apparat på sig så att systemet känner till att här ligger eller finns en person?

– Ja.

Den europeiska rymdstyrelsens syfte med att satsa stora pengar på att stötta företag är att man vill att forskningsrön med rymdanknytning ska bli till nytta för samhället.

Widefind AB får nu nästan en halv miljon kronor i stöd och grundarna hoppas att företaget ska växa.

– Idealt kanske vi är tio personer om ett år. Sedan kommer det nog att gå snabbare, säger Emil Fresk.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".