Den första malmlastbilen rullade ut med malmkoncentrat från Northlands gruva i Kaunisvaara (arkivbild).
Den första malmlastbilen rullade ut med malmkoncentrat från Northlands gruva i Kaunisvaara 2012 (arkivbild). Foto: David Zimmer/Sveriges Radio.

Klart med pengar till förstudie i Kaunisvaara

Det kan bli ny verksamhet i den nedlagda gruvan i Pajala. Nu ska det utredas om gruvan i Kaunisvaara kan bli en forskningsgruva.

Pajala kommun och Luleå tekniska universitet har beviljats medel till en förstudie som ska utreda möjligheterna att göra den till en forskningsgruva.
Som forskningsgruva skulle den kunna användas till att testa ny utrustning och ny teknik i skarpt läge, i ett arktiskt klimat.

Förstudien kommer att presenteras under våren 2017.

I förstudien ska forskare vid Luleå tekniska universitet bland annat undersöka hur intresset inom gruvbranschen för detta ser ut och hur man skall kunna finansiera projektet.

– Utmaningarna med gruvdrift i arktiska klimat är stora, inte minst ur ett miljöperspektiv, så en forskningsgruva i Kaunisvaara kan ligga helt rätt i tiden, säger Pär Weihed, som är professor inom malmgeologi vid Luleå tekniska universitet.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".