Hanna Gerdes, människorättsjurist.
Hanna Gerdes var en av talarna under konferensen idag. Foto: Niclas Åkerström/Sveriges Radio.

Mänskliga rättigheter i fokus på Kulturens hus

Hanna Gerdes, människorättsjurist: Vi ligger efter med juridisk aktivism
2:33 min

Idag riktas ljuset mot mänskliga rättigheter när studieförbundet Sensus anordnar konferensen "Mångfald? Ja, tack" på Kulturens hus i Luleå.

Under eftermiddagen arrangerar studieförbundet Sensus i samarbete med Norrbottens läns landsting och Luleå kommun en konferens med olika talare på Kulturens hus i Luleå.

"Mångfald? Ja, tack" är till för att lyfta frågor som diskriminering och mänskliga rättigheter med talare från olika fält. En av dem är Hanna Gerdes, människorättsjurist, som pratade om människors rätt i samhället – något hon inte tror alla tänker på.

– Men det är en sak som rör oss allihopa. Mänskliga rättigheter är ett juridiskt regelsystem som är en begränsning av vad staten, kommunen och landstinget kan göra mot oss som individer. Det handlar om vår rätt att yttra oss fritt, vår möjlighet att mötas och organiseras, men också vår rätt att ha tak över huvudet och få en utbildning, säger Hanna Gerdes.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".