Maria Stenberg (S), landstingsråd.
Maria Stenberg (S) i debatten som handlade om landstingets ekonomi de närmsta åren. Foto: Johanna Hövenmark/Sveriges Radio

Kulturen fick fokus i ekonomidebatten

Maria Stenberg (S), landstingsråd: Kulturen bygger ett attraktivt Norrbotten
1:38 min

Kulturen stod högt på agendan i landstingsfullmäktige, även i debatten om hur pengarna ska fördelas mellan landstingets verksamheter.

Landstingsfullmäktige inleddes med utdelningen av Rubus Arcticus, landstingets årliga kulturstipendium. Men även i den följande debatten, om landstingets finansplan 2017-2019, blev det visst fokus på kulturen.

En av dem som vill spara mer på kulturen är Lars-Åke Mukka (C), gruppledare.

– Fem miljoner, det tycker vi är rimligt i tider som detta och dessutom har vi också spar på politiken, säger han.

Det handlade om hur landstingets pengar ska fördelas framöver, för att lösa sjukvårdens ekonomiska kris. Årsprognosen pekar på ett underskott på 311 miljoner kronor 2016.

Landstingsrådet Maria Stenberg (S) svarar att kulturen redan har sparat.

– Kulturen har fått minskade ramar med 1,6 procent två år i rad och man har klarat det. De 100 miljonerna vi lägger på kultur är en del i att bygga ett attraktivt Norrbotten, säger Stenberg.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".