Kenneth Backgård, Norrbottens Sjukvårdsparti. Foto Stig-Arne Nordström / Sveriges Radio.
Kenneth Backgård, Norrbottens Sjukvårdsparti. Foto Stig-Arne Nordström / Sveriges Radio.

Sjukvårdspartiet om stopp för storregion: En fördel för oss

Kenneth Backgård: Det innebär inte att saken är över
1:17 min

Norrbottens sjukvårdsparti och oppositionsrådet i landstinget Kenneth Backgård välkomnar onsdagens besked från regeringen om att lägga bildandet av storregion Norrland på is.

Civilministerns pressekreterare bekräftade på onsdagen att planerna på att bilda storregionen Norrland till 2019 har lagts på hyllan. Det betyder att Norrbotten tidigast 2023 blir en del av storregionen Norrland. Det står klart efter dagens förhandlingar i riksdagen.

Norrbottens sjukvårdsparti har länge krävt att invånarna i Norrbotten först ska få säga sitt och för någon vecka sedan lämnade man in över 20 000 namnunderskrifter som begär en folkomröstning.

Partiledaren och oppositionsrådet Kenneth Backgård, stark motståndare till storregion, är glad över beskedet men känner sig inte trygg. Han menar att frågan i och med dagens besked inte är avgjord.

Det innebär inte att saken är över.

– Vi ska försöka driva igenom folkomröstningen i alla fall, säger Kenneth Backgård.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".