Uppslutningen var stor vid fackmötet vid SSAB.
1 av 2
Uppslutningen var stor vid fackmötet vid SSAB. Foto: Per Vallgårda
Nils Edberg, SSAB:s platschef i Luleå
2 av 2
Nils Edberg, SSAB:s platschef i Luleå Foto: Per Vallgårda

Facket kräver fler anställda för säkerhetens skull

Huvudskyddsombudet Thomas Barsk: Man ser mycket brister
1:57 min

IF Metall vid SSAB i Luleå uppmanar sina medlemmar att anmäla säkerhetsrisker så att huvudskyddsombuden kan gripa in och stoppa jobb. Budskapet framfördes vid ett medlemsmöte i dag på onsdagseftermiddagen.

IF Metalls ordförande Tomas Karlsson tror att fler arbeten med dagens budskap nu kommer att stoppas.

– Är det så att man inte jobbar säkert, meddela oss så får vi bedöma om vi är tvungen att stoppa produktionen, säger han.

Uppåt 200 metallmedlemmar fanns på plats under onsdagseftermiddagen när säkerhetsfrågorna vid SSAB togs upp.

Enligt IF Metall har olyckorna ökat de senaste åren i Luleå. För två år sedan inträffade 15 arbetsplatsolyckor som medförde frånvaro. I fjol var siffran 18 och hittills i år har 26 olyckor rapporterats, varav en slutade med dödsfall. Traversolyckan i april då en man klämdes ihjäl.

Efter den olyckan har SSAB anlitat en holländsk säkerhetskonsult som nu granskar riskerna på företaget, berättar huvudskyddsombudet Tomas Barsk.

– Och vi ser redan nu resultat, men det är ju långsiktigt, säger han.

Ser man mycket brister?

– Ja, man ser mycket brister, även bland vår egen personal just i beteende och efterfölja reglerna. Det har väl till en viss del att göra med att vi tar genvägar. Vi har lärt oss gena för att hinna med. Kravet är att vi måste bemanna upp för att kunna jobba säkert, säger Tomas Barsk.

SSAB:s platschef i Luleå Nils Edberg vill inte kommentera kravet på fler anställda.

Han säger att det är bra att facket sätter säkerhetsfrågorna högt och har inga invändningar mot att det eventuellt leder till att produktionen stoppas.

– Säkerheten kommer först, säger Nils Edberg.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".