Lars Törnman (S), ordförande i Tekniska verken i Kiruna.
Lars Törnman (S), ordförande i Tekniska verken i Kiruna. Foto: Alexander Linder/Sveriges Radio.

Kirunas soptipp flyttas inte

Styrelseordförande Lars Törnman: Svårt hitta ny lokalisering
1:30 min

Soptippen i Kiruna ska inte flyttas, trots att den nya staden byggs i närheten. Det har styrelsen i bolaget Tekniska verken beslutat på onsdagen.

I stället skulle man kunna bygga en stor hall där soporna förvaras. Det säger Lars Törnman som är ordförande i det kommunalt ägda bolaget.

– Vi har haft styrelsemöte och satt ner foten när det gäller Kiruna avfallsanläggning. Den får vara centrumnära, men vi ska se till att den inte skadar miljön, säger han.

Idag lagras stora mängder sopor på anläggningen, innan soporna körs vidare till värmeverket. Enligt Lars Törnman går det att minska på mängden avfall som behöver lagras.

– Med den mängden ska det inte vara några större problem att bygga in det i en större lada.

Och genom att bygga in soporna så blir det en bättre kvalitet på bränslet.

För några år sedan var det kommunala bolaget tydligt med att avfallsanläggningen måste flyttas på grund av att centrum hamnar i närheten. Lars Törnman ger den här förklaringen till varför man har tänkt om:

– Skälet är att det är svårt att hitta en ny lokalisering, för ingen vill ha den verksamheten. Och området är redan miljömässigt förstört och inte lämpligt för bebyggelse.

Enligt Lars Törnman ska Tekniska verken i Kiruna, inte gruvbolaget LKAB, stå för kostnaderna.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".