Det blir ingen storregion Norrland till 2019.
Det blir ingen storregion Norrland till 2019. Foto: Karta: CartoDb

Revanschlust efter regionbeskedet

Niklas Nordström: Då får vi göra det själva
1:28 min

Dagen efter beskedet att regeringen lägger ned planerna på att bilda storregioner är besvikelsen stor ledande bland politiker i norra Sverige, men också revanschlusten.

Det säger socialdemokraten Niklas Nordström, kommunalråd i Luleå, som ingår i styrgruppen som förberett bildandet av en norrländsk storregion:

– Det blir en revanschkänsla, om vi inte får med oss stödet från riksdagen, då måste vi göra det här själva, den känslan finns ju väldigt tydlig.

Majoriteten av de 21 politiker från norra Sverige som ingår i styrgruppen som arbetat med att förbereda en norrländsk storregion är samlade i Stockholm sedan i går kväll och frågan om vad som ska hända nu dominerade samtalen.

– Redan i går så träffades vi från de större kommunerna i norra Sverige för att inleda ett samarbete oss emellan för att se hur vi kan bidra för att stärka norra Sverige.

Nu diskuterar politikerna under vilka former samarbetet ska ske.

– Jag tror att vi kommer att behöva resonera om former där vi sitter gemensamt vid ett beslutsbord och tar ansvar tillsammans. Vi kan inte uppträda splittrat när vi går till staten med våra önskemål och krav.

Det låter som att ni håller på att formera en slags informell storregion?

– Vi kommer att bli tvungna till det när inte regering och riksdag hjälper oss så måste vi hitta andra former, för frågorna finns ju kvar.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".