Danyar Mohammed, pizzabagare i Jokkmokk.
Danyar Mohammed hoppas nu på prövningstillstånd i Migrationsöverdomstolen. Foto: Johanna Hövenmark/Jokkmokk

Migrationsdomstolen: Lönemissen skäl att utvisa Danyar Mohammed

Danyar Mohammed, pizzabagare: Det känns väldigt tungt
1:38 min

Pizzabagaren Danyar Mohammed i Jokkmokk får inte stanna i Sverige. I dag kom domen från Migrationsdomstolen som går på Migrationsverkets linje.

När P4 Norrbotten når Danyar Mohammed befinner han sig i restaurangen där han arbetar. Ett par timmar tidigare har han nåtts av beskedet att även Migrationsdomstolen anser att han ska utvisas till Irak.

– Det känns väldigt tungt, det känns inte bra. Vi kan överklaga, tror jag. Så vi får se vad som händer, säger Danyar Mohammed.

Bakgrunden till att han inte får förlängt arbets- och uppehållstillstånd är att han under en period hade 460 kronor för lite i månadslön. Det var en lönemiss från arbetsgivarens sida som korrigerades när den upptäcktes, och totalt sett har Danyar Mohammed tjänat mer än lägstanivån i kollektivavtalet.

– Det är väldigt tråkigt att Danyar fick det här beskedet nu, säger Fredrik Bergman, juridiskt ombud.

Migrationsdomstolen var inte enig i beslutet om att utvisa Danyar Mohammed. Två nämndemän ansåg att han ska få stanna och fortsätta arbeta i Jokkmokk.

– Det visar ju att lagstiftningen kring arbetskraftsinvandring är oklar och att det behövs ett klargörande från högsta instans. Ska arbetskraftsinvandrare som arbetar och försörjer sig själva utvisas på grund av bagatellartade fel och misstag som beror på arbetsgivaren? Vi anser att det är oacceptabelt, säger Fredrik Bergman.

Mer om bakgrunden i Danyar Mohammeds fall hittar du i länkarna nedan.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".