Kalamarksrättegången i hovrätten. Arkivfoto: Niklas Jälén/Sveriges Radio.
Kalamarksrättegången i hovrätten.

Livtidsdömde Kaj Linna får nytt hopp efter HD-beslut

Advokaten Thomas Magnusson: Det kan bara tolkas positivt för Kaj Linna
1:30 min

Kaj Linna som mot sitt nekande dömts till livstids fängelse för rånmordet i Kalamark har fått ökat hopp om resning, alltså en ny rättegång efter ett beslut i Högsta domstolen (HD) i fredags.

Domstolen beslutad att mannen som överlevde rånmordet ska få yttra sig om Linnas resningsansökan, och hans advokat, Thomas Magnusson, ser det som ett gott tecken:

– Det kan bara tolkas positivt för Kaj Linna som jag uppfattar det.

Det är inte advokat Tomas Magnusson som begärt att mannen som överlevde rånmordet nu ska få chans att yttra sig.

– Nej, det här är ett beslut som Högsta domstolen själv kommit fram till.

Kaj Linna har flera gånger tidigare försökt få resning, alltså få en ny rättegång, men Högsta domstolen har hittills sagt nej.

Tomas Magnusson hoppas att det blir annorlunda den här gången.

– Jag är oförtrutet positiv men samtidigt så är det väldigt svårt att veta eller ens gissa, men det här var ett positivt beslut, helt klart.

Mannen som nu Högsta domstolen ger chans att yttra sig över Kaj Linnas resningsansökan misshandlades i samband med rånmordet i Kalamark utanför Piteå 2004.

HD har nu gett honom en advokat, och Tomas Magnusson hoppas att mannen ska komma med uppgifter som bidrar till att Kaj Linna får resning.

Men det är inte avgörande för om det ska bli så, säger han utan det avgörande är de nya uppgifter som kommit fram, anser advokaten.

– Dels handlar det om likheter med ett annat mord, för det andra handlar det om ändrade uppgifter från ett vittne.

Som skulle kunna tala för Kaj Linnas oskuld?

– Ja, det är riktigt, och då är det huvudvittnet menar jag, för det är ju de enda uppgifter som gör att han blir dömd överhuvudtaget.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".