Landstingshuset i Luleå. Foto: Inger Marklund/Sveriges Radio.
1 av 2
I februari väntas politikerna i landstingsfullmäktige ta ställning till frågan om en folkomröstning. Foto: Inger Marklund/Sveriges Radio
Lars-Åke Mukka. Foto: Alexander Linder/ Sveriges Radio.
2 av 2
Lars-Åke Mukka. Foto: Alexander Linder/ Sveriges Radio.

Folkomröstning eller inte – det är frågan

Helena Linde, jurist SKL: Kommunallagen kan tolkas på olika sätt
1:44 min

Enligt regeringen är storregionfrågan begravd. Går det att folkomrösta i en fråga som inte finns kvar på bordet? Juristen Helena Linde på Sveriges kommuner och landsting, SKL, reder ut begreppen.

– Det finns nu ett ärende kring en folkomröstning och det måste man på något sätt ta bort från bordet. Det enda sättet att göra det är att fullmäktige säger att det inte längre är aktuellt eller så säger man att vi vill ändå genomföra detta, säger Helena Linde.

De 23 000 namnunderskrifter som lämnats in till stöd för en folkomröstning i Norrbotten är granskade och godkända. Det som återstår är att landstingsfullmäktige beslutar om det ska hållas en folkomröstning eller inte, vilket väntas ske i februari.

Att regeringen meddelat att det inte är aktuellt med några storregioner 2019, och sannolikt inte på många år, påverkar inte dem som driver frågan om en folkomröstning.

– Vi tycker att det är bra att folket får säga sitt i den här frågan. Många frågor som man tror är begravda har, beroende på vem som styr, en förmåga att dyka upp igen, säger Lars-Åke Mukka (C), oppositionsråd.

Även om frågan om storregioner skulle återuppstå så är det inte en fråga som landstinget beslutar om, utan något som avgörs i riksdagen. Grundprincipen är att man inte håller lokala folkomröstningar i frågor som man inte har makt över lokalt. Men här kan kommunallagen tolkas på olika sätt, enligt Helena Linde på SKL.

– Frågan om regionsindelning är strikt en fråga för staten, som riksdag och regering beslutar om, men samtidigt har man också frågat landsting och regioner om detta och då måste de också en rätt att svara, säger hon.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".