Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Skolverket: Behövs tydligare källkritik i läroplanen

Publicerat måndag 28 november 2016 kl 12.58
Anette Holmqvist: Avser digitala medier
(1:39 min)
Eleverna på högstadieskolan Nya läroverket i Luleå lär sig källkritikens grunder.
1 av 3
Eleverna på Nya läroverket i Luleå lär sig källkritikens grunder. Foto: Anna Torgnysdotter/Sveriges radio.
13-åriga Kevin Pekkari brukar jämföra digitala källor med faktan i böcker för att avgöra trovärdigheten.
2 av 3
13-åriga Kevin Pekkari brukar jämföra digitala källor med faktan i böcker för att avgöra trovärdigheten. Foto: Anna Torgnysdotter/Sveriges radio.
Det finns flera frågor att ställa när man granskar en källa.
3 av 3
Det finns flera frågor att ställa när man granskar en källa. Foto: Anna Torgnysdotter/Sveriges radio.

För att landets grundskoleelever ska kunna bli bättre på källkritik på nätet behöver skolans ansvar förtydligas, anser Skolverket och föreslår därför regeringen att ansvaret ska skrivas in tydligare i nästa läroplan.

Källkritiken eleverna ska lära sig går ut på att värdera fakta och kunna avgöra vad som kommer från en trovärdig källa och vilken information som inte gör det.

– Vi har ju föreslagit att skrivningarna om digital kompetens ska stärkas i läroplanen. Så att det är tydligt till exempel när det gäller källkritik, där det står om det, att det också tydligt ska framgå att det också avser digitala medier, säger Anette Holmqvist, undervisningsråd på Skolverket.

Uppdraget för skolan att få eleverna att kunna värdera information har funnits under lång tid, men det är nätets dominans i elevernas faktasökande och sociala mediaflöde som gör att alla lärare måste ta det källkritiska uppdraget på allvar när det gäller nätet. Idag är det fortfarande – enligt Skolverket – en av fyra lärare i grundskolan som inte lär ut källkritik i klassrummet gällande internet.

– Om man går in på Wikipedia så kanske de har skrivit något annat än vad det står på andra sidor, eller vad det står i böckerna som vi läser, säger Kevin Pekkari, 13 år.

Förslaget till skarpare skrivningar i läroplanen är redan överlämnat till regeringen och tidigast under höstterminen nästa år - 2017 - kan den nya läroplanen träda i kraft, säger utbildningrådet Anette Holmqvist.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".