Justitie- och migrationsminister Morgan Johansson intervjuas. Foto: Claudio Bresciani/TT.
Justitie- och migrationsminister Morgan Johansson. Foto: Claudio Bresciani/TT.

Afghanistan röstar nej till återtagandeavtal

Morgan Johansson (S) kommenterar beskedet
6:18 min

Avtalet som Sverige har tecknat med Afghanistan för att verkställa tvångsutvisningar har väckt stor oro bland asylsökande afghaner i Norrbotten. Men hur det blir med utvisningarna är i nuläget oklart, eftersom Afghanistans parlament har röstat ner avtalet.

Afghanistans parlament har med stor majoritet röstat ner det avtal mellan länderna som var tänkt att möjliggöra för Sverige att verkställa fler tvångsutvisningar. Som P4 Norrbotten rapporterat har avtalet väckt oro bland asylsökande afghaner i Norrbotten.

– Det här avtalet är inte människornas val utan ett val från två länder och det accepterar vi inte, sade Wajed Hajizada, asylsökande i Boden, om avtalet.

Hakim Tavakuli, också han asylsökande från Afghanistan, uttryckte skarp kritik mot de planerade utvisningarna.

– Jag begär att Sverige inte skickar afghaner tillbaka till Afghanistan, sade Hakim Tavakuli.

Migrationsminister Morgan Johansson menar att det är för tidigt att säga vilka konsekvenser ett uteblivet avtal kan få.

– Vi söker samband med den afghanska regeringen nu för att reda ut den frågan. Men även om vi inte skulle kunna tillämpa vårt bilaterala avtal kan vi ändå tillämpa den överenskommelse som finns mellan EU och Afghanistan. Den överenskommelsen ger oss samma möjligheter att genomföra återvändanden som det bilaterala avtalet skulle ge oss, säger justitie- och migrationsminister Morgan Johansson (S).

Nedan hittar du P4 Norrbottens reportage om säkerhetsläget i Afghanistan och återtagandeavtalet mellan länderna.

 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".