Charlotte Kalla pustar ut.
Foto: Anders Wiklund/TT.

Hjärtproblem bakom Kallas genomklappning

Landslagsläkaren Per "Pliggen" Andersson: En tydligt sänkt kapacitet
3:50 min

Det var hjärtflimmer som låg bakom Charlotte Kallas genomklappning i världscuppremiären på skidor i söndags.

– Det är jätteskönt att ha fått beskedet, säger Charlotte Kalla till TT.

– Det var tur att jag hade pulsklocka på mig. På den syntes vad som hade hänt. Jag har aldrig varit med om något sådant här förut, fortsätter Piteååkaren.

Efter loppet över 10 kilometer i finska Ruka gjordes läkarundersökningar i Stockholm och diagnosen lyder förmaksflimmer i hjärtat. 

– Det innebär att man under en period fått oregelbunden hjärtrytm. Det blir en tillfällig förändring i hjärtats retledningssystem, som sänder iväg de elektriska signalerna som får hjärtmuskeln att dra ihop sig, säger landslagsläkaren Per Andersson till Radiosporten.

Vad innebär det för en elitidrottare?

– Man får en tydligt sänkt kapacitet, vilket också förklarar Charlottes prestation i söndags. Det var orsaken till att det blev som det blev.

Hur påverkar det hennes karriär?

– När det handlar om hjärtat måste man vara otroligt noggrann i sin utredning, och säkerställa att det inte finns medicinska risker med ett fortsatt tränande och tävlande på elitnivå. Vi har gjort en omfattande utredning och känner oss trygga i bedömningen att det här inte medför medicinska risker för Charlotte.

Per Andersson säger att förmaksflimmer är svårt att förutsäga, men att uthållighetsidrottare oftare än andra drabbas av det.

– Naturligtvis kommer vi följa Charlotte mer noggrant ur ett medicinskt perspektiv, under en period.

Det är oklart när Kalla kan vara i tävlingsspåren igen. Kommande veckosluts världscuplopp i Lillehammer har redan uteslutits.

– Nu vill jag landa i det här först, säger hon.

Fakta om förmaksflimmer

Förmaksflimmer innebär att hjärtat slår oregelbundet och ofta även snabbare. Tillståndet gör att hjärtat inte kan pumpa runt blodet i kroppen så effektivt som normalt.

Värre symtom utöver hjärtslagen är yrsel, andnöd, svettningar, en känsla av svaghet, illamående, bröstsmärtor och även att svimma.

Förmaksflimmer kräver inte behandling om det bara sker vid enstaka tillfällen.

Det kan finnas flera olika anledningar bakom besväret. Bland annat känslomässig stress eller avspänning efter stress; infektion; användning av vissa läkemedel och för hög ämnesomsättning genom överaktivitet i sköldkörteln.

Källa: Vårdguiden

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".