Kebnekaise fjällstation.
Kebnekaise fjällstation. Foto: Alexander Linder/Sveriges Radio.

För mycket fluor i fjällstationens vatten

Miljöinspektör Veronika Kumpula: Man kan få fluorfläckar på tänderna
1:19 min

Dricksvattnet på Kebnekaise fjällstation innehåller en för hög fluoridhalt och därför måste fjällstationen installera fluoridfilter i några vattenkranar, bland annat i restaurangen.

Men det är en kortsiktig lösning och därför tittar Svenska turistföreningen, STF, på om det går att göra mer omfattande förändringar i vattenverket i stället.

– Vi tittar på olika reningsprocesser för att få ner halten, säger Mats Isfjäll som är drifttekniker på STF.

Ett sätt kan vara bygga in ett nanofilter i vattenverket, men det är dyrt. Ett annat sätt kan vara att blanda grundvatten med vatten från en bäck, för att få ner fluoridhalten.

För idag är det grundvatten som används i Kebnekaise fjällstation, men det vattnet innehåller 1,9 milligram fluorid per liter vatten och det är mer än Livsmedelsverkets gränsvärde som är 1,5 milligram per liter. Det här har Kiruna kommun påtalat för STF.

– Man riskerar ju inte att bli sjuk av det och man dricker ju inte det så ofta, säger Veronika Kumpula som är miljöinspektör i Kiruna.

Vad kan faran vara om man väldigt ofta dricker ett sådant vatten?

– Man kan få fluorfläckar på tänderna. Det gäller småbarn, säger Veronika Kumpula.

Nu har Svenska turistföreningen informerat kommunen om att några vattenkranar på anläggningen ska få fluoridfilter. Men det kommer också att finnas kranar utan filter och därför ska det finnas en skylt i receptionen som informerar gästerna om det. Och det här ska göras inför säsongsöppnandet i mars 2017.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".