Fingrar på tangetbord till bärbar dator.
1 av 2
Fingrar på tangetbord till bärbar dator. Foto: Fredrik Sandberg/TT.
Lisa Lindström vid länsstyrelsen i Norrbotten.
2 av 2
Lisa Lindström vid länsstyrelsen i Norrbotten. Foto: Nils Eklund/Sveriges Radio.

Utbredd sexhandel i Norrlands kuststäder

Lisa Lindström, länsstyrelsen: Inte bara ett storstadsfenomen
1:35 min

Det förekommer en relativt utbredd sexhandel i Norrlandslänen och framförallt i de större kuststäderna.

Det här visar en ny kartläggning av den öppna prostitution på nätet som länsstyrelserna i Norrland har gjort.

– Generellt kan vi väl säga att det inte bara är ett storstadsfenomen utan det finns även i Norrbotten, Västerbotten, Jämtland och Västernorrland, säger Lisa Lindström vid länsstyrelsen i Norrbotten.

Kartläggningen som presenteras i sin helhet under torsdagen utgår bland annat från så kallad "skrapning" av nätet. Forum och olika sidor har följts under en kortare period i somras och ett 60-tal fall av sexannonser har kunnat knytas till olika platser i Norrlandslänen. Framförallt till de mer tätbefolkade Sundsvall, Umeå och Luleå områdena.

– Det finns ju annonser som finns på fler ställen än de här större kuststäderna, men det är främst där, säger Lisa Lindström.

Däremot säger kartläggningen inte något i detalj om vilka som säljer och köper sex.

För 10-15 år sedan avslöjade granskningar att det förekom prostitution med bland annat ryska kvinnor i gränstrakterna mellan Sverige och Finland men några sådana mönster framkommer inte i den nya undersökningen.

– Nej, inte utifrån den här kartläggningen i alla fall.

Däremot har myndighetspersoner som intervjuats i granskningen vittnat om att ensamkommande unga löper extra stor risk att hamna i människohandel och prostitution.

Det nämndes även i samband med att en nationell kartläggning presenterades för några veckor sedan som visade att drygt 1800 asylsökande ensamkommande barn gått under jorden i Sverige, och där störst andel försvinner just i Norrbotten.

– Vi kan ju inte se att det är så i annonserna men det är därför vi gör intervjuerna för att få en nyanserad bild och då är det en som nämner det att det är en riskgrupp, Lisa Lindström.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".