Bild på öl, en hund och ett vattenfall. I bakgrunden likes-tummar.
Databait läser av information i bilder som läggs upp.

Information om Facebooks verktyg gör att du delar mindre

Johan Rutberg: Skrämmer mig att de har så mycket info
1:45 min

Vet du vilken information Facebook kan få fram om dig genom dina bilder och statusuppdateringar? Ny forskning från Luleå tekniska universitet visar att om du visste det, så skulle du vara mer försiktig med vad du lägger upp.

I studien ville forskaren ta reda på om personers inställning till nätintegritet skulle förändras om de visste vad Facebook indirekt kan ta reda på om dem.

Två grupper av försökspersoner deltog i studien. Den ena gruppen fick information om Databait, ett verktyg som till exempel kan analysera bilder som du publicerat och avslöja vad bildens innehåll säger om dig.

Till exempel: Om du håller i en ölburk så antar verktyget att du är intresserad av öl. Den andra gruppen fick inte bara information om verktyget, utan fick även själva testa det. 

– De som använde verktyget sa att de skulle vara mer försiktiga. När du själv använder verktyget, och det analyserar din information, då ser du tydligare hur påträngande det är, säger Ali Padyab, forskaren bakom studien, till P3 Nyheter

– Jag vet inte om jag skulle säga skrämmande, men det var definitivt ett "wake-up call". Jag började tänka lite mer på hur jag delar och hur jag använder Facebook, säger Johan Rutberg som var med i studien.

Enligt Facebooks användarvillkor har företaget rätt att använda information från sina användare, för att exempelvis förbättra och utveckla tjänster och anpassa annonser.

– Det som skrämde mig mest var just det här med att de har så mycket data och information om mig som person. De sparar ju verkligen allt jag gör och jag tror inte att de kommer använda det på nåt ondskefullt sätt, men samtidigt så vet man inte, säger Johan Rutberg.

Men vad ska man då tänka på som Facebookanvändare för att öka sin integritet på nätet? Ali Padyab säger att det handlar om medvetenhet.

– Vi ska vara mer medvetna om vad vi visar, för det vi lägger upp kommer vara kvar för alltid.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".