Assistenten Frida Grahn och Tommy Eriksson.
1 av 2
Assistenten Frida Grahn och Tommy Eriksson. Foto: Samed Salman/Sveriges Radio.
Tommy Eriksson.
2 av 2
Tommy Eriksson. Foto: Samed Salman/Sveriges Radio.

Reportage: ”Jag är alltså en icke önskad kostnad”

Reportage: Tommy Eriksson oroad inför LSS-utredning
5:56 min

En oro sprider sig bland personer med funktionsnedsättningar och deras anhöriga för att rätten till personlig assistans och andra stödinsatser ska minskas eller försvinna.

Regeringen har bett Försäkringskassan att se över kostnaderna för insatser enligt LSS (lagen om stöd och service till funktionshindrade).

Bland de som behöver assistans för att få en dräglig vardag finns Tommy Eriksson i Luleå, som drabbades av en stroke för 10 år sedan och som nu anser att han blir utpekad. 

– Om de ska spara pengar så är det den mest korkade åtgärd jag hört. Jag är alltså en icke önskad kostnad, säger han.

– Utan det här stödet med personlig assistent skulle jag inte kunna kliva upp ur sängen. Då skulle jag ligga där och vänta på döden. 

Lagen om stöd och service till funktionshindrade började gälla 1994 och går ut på att människor med funktionshinder ska ges möjlighet till ett så gott och självständigt liv som möjligt.

Det kan handla om möjligheten till till exempel tillsyn i hemmet, kontaktperson för sociala aktiviteter – eller rätten till personlig assistans.

Kostnaderna för assistans och andra LSS-insatser har nära på fördubblats de senaste tio åren – från 16 till 30 miljarder kronor per år.

Regeringen har därför i sitt regleringsbrev till Försäkringskassan för budgetåret 2016 bett myndigheten att se över kostnaderna och att granska oseriösa privata aktörer.

Samtidigt har domar i Högsta domstolen de senaste åren lett till en hårdare praxis för att bevilja personlig assistans.

Det här uppfattas av många som ett slag mot möjligheten att leva ett drägligt liv med funktionsnedsättning.

I helgen planeras en landsomfattande manifestation för rätten till LSS – som stöds av flera handikappförbund.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".