Roger Lindmark, Vattenfall och blötsnö som tynger träd över elledningar. Arkivfoton: David Zimmer/Sveriges Radio och Pontus Lundahl/TT.
1 av 2
Roger Lindmark, Vattenfall och blötsnö som tynger träd över elledningar. Arkivfoton: David Zimmer/Sveriges Radio och Pontus Lundahl/TT.
Träd över elledning efter snöstorm.
2 av 2
Foto: Pontus Lundahl/TT.

Nedisade ledningar kan vara en livsfara

Vattenfalls Roger Lindmark: Man åker på ledningarna
1:48 min

Vattenfall varnar allmänheten i Norrbotten för lågt hängande isbelagda ledningar som kan vara en stor fara om man färdas i ledningsgatorna.

På grund av omfattande nedisningar av luftledningar, har en del ledningar blivit så pass tunga att de har böjts ner, ibland till markhöjd. Något som kan vara svårt att se om man exempelvis kör skoter i en ledningsgata.

Under helgen kommer Vattenfall därför ta in lågt flygande helikoptrar för snö- och isröjning.

--Många ledningsgator har blivit röjda under helgen, så faran har minskat delvis, konstaterar Roger Lindmark, kommunikationsansvarig för norra Sverige inom Vattenfal, när han under söndagen talar med P4 Norrbotten.

Det är de senaste veckornas väder med omväxlande plus- och minusgrader, i kombination av regn och snö, samt mycket hög luftfuktighet som har medför att mycket stora sträckor av Vattenfalls ledningsnät har blivit kraftigt nedisat.

"Vi har tvingats till att snö/isröja visa delar av ledningsnätet flera gånger, på sträckor där vi tagit bort träd som fallit på ledningar har nya träd fallit igen och skapat strömavbrott. Totalt har vi snö/isröjt över 500 mil ledningssträckor de senaste två veckorna. Trots att extra personal/utrustning från andra delar av Sverige har satts in, återstår mycket arbete innan allt röjningsarbete är klart", skriver Vattenfall i ett pressmeddelande inför helgen..

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".