Susanne Backe, biolog på länsstyrelsen, inventerar utter.
1 av 2
Susanne Backe, biolog på länsstyrelsen, spanar efter efter utter.

Biologen: Oroväckande utveckling

Susanne Backe: Det finns vissa miljögifter som faktiskt ökar
2:03 min

Halterna av miljögifter som var nära att utrota våra uttrar från 1950-talet minskar. I stället har de senaste årtiondena andra miljögifter ökat.

Årligen skickas runt 100 trafikdödade uttrar från hela landet varav ett tiotal från Norrbotten in till Naturhistoriska riksmuseet. Förra året var den siffran uppe i 133 för landet. Det är uttrar som påträffas döda, vanligen påkörda i trafiken.

– Förra året lät vi Naturhistoriska undersöka uttrarna från länet, från 70-talet och framåt, på vilka gifter dom har i kroppen, säger Susanne Backe, biolog vid länsstyrelsen i Norrbotten.

Resultatet är överraskande. De höga halterna av PCB i den svenska miljön, som ansågs vara en bidragande orsak till utterstammens tillbakagång under 1950-talet, har minskat.

Men analyserna av döda uttrar från senare årtionden visar en ny dyster trend. 

– Det finns vissa miljögifter som faktiskt ökar. Bland annat Pfos, säger Susanne Backe.

Pfos (uttalas Pefos) används framför allt som flamskyddsmedel i många dagligvaror som TV-apparater, datorer, teflonstekpannor och äldre kläder med Gore-tex.

Även om uttrar som trafikdödats i Norrbotten i snitt har lägre halter av giftet i kroppen så finns ett par undantag.

– Vi har några uttrar som sticker ut. Bland annat en som hade extremt höga värden som blev trafikdödad utanför Gällivare och desamma med en utter från Jokkmokk, säger Susanne Backe.

På länsstyrelsen har man ingen aning om vad som är källan till de höga halterna i de två uttrarna. Men dem har ätit fisk där det finns höga halter i vattnet.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".