Artisten Sofia Jannok i North Dakota
Sofia Jannok i North Dakota för att stödja i kampen mot oljeledning. Foto: Ewa Mari Hedman/NRK Sápmi

Sofia Jannok tar kamp för urfolk i USA

Sofia Jannok: Nu är det nog, vi kan inte ta mer
2:10 min

Byggandet av en omstridd oljeledning har orsakat demonstrationer och stridigheter i North Dakota, USA. Även från svensk och norsk sida hörs protester, och Sametinget har skickat en vädjan till president Obama.

Företaget som står bakom bygget menar att pipelinen skulle göra oljetransporterna säkrare och mer miljövänliga.

Ursprungsbefolkningen och miljöaktivister menar att den här oljeledningen som ska grävas ner under jord hotar vattenförsörjningen och mark som ursprungsbefolkningen har rätt till.

Även Sverige har en inblandning i det här då svenska banker har investerat över en halv miljard i företagen som kritiseras för att förstöra urfolkens heliga områden. Nordea är den bank som investerat mest.

Det har fått det svenska Sametinget att skriva till president Obama och vädja om att stoppa bygget och artisten Sofia Jannok lämnade under torsdagen tillsammans med Greenpeace över ett brev med klagomål på deras inblandning. Men hon har själv också varit på plats i USA för att se vad som händer och deltagit i andra aktioner.

Oljeledningen som beräknas bli 180 mil lång planeras att dras genom fyra delstater - North och South Dakota, Iowa och Illinois - och också korsa Missourifloden i USA.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".