Yngve Bergqvist, vd på Icehotel, visar hur det permanenta ishotellet ska se ut.
Yngve Bergqvist, vd på Icehotel, visar hur det permanenta ishotellet ska se ut. Foto: Alexander Linder/Sveriges Radio.

Tidningsannons ska ta ishotellet ett steg närmare bygglov

Länsstyrelsen och Kiruna kommun oense om tagen
2:06 min

Det är fortfarande inget bygglov i sikte för det nya ishotellet i Jukkasjärvi som trots det öppnade sin verksamhet i går.

Länsstyrelsen i Norrbotten och Kiruna kommun är inte överens om vilka grannar som ska informeras och kunna yttra sig angående bygglovet.

Länsstyrelsen menar att alla som bor i Jukkasjärvi by är berörda av det nya bygget vid ishotellet, och eftersom kommunen inte lagt ut annons i länstidningarna och därmed inte låtit alla bybor ha möjlighet att komma till tals, så häver de bygglovet.

– Vi anser att kommunen borde vetat om det här bland annat eftersom vi nämnde det redan i september när vi för första gången skickade tillbaka ärendet till dem, säger Tobias Sundberg, länsjurist på rättsenheten vid länsstyrelsen i Norrbotten.

Länsstyrelsen skickade i veckan tillbaka ärendet till kommunen och vill att de ska kungöra via en annons i en ortstidning.

Men bygglovschefen tycker att bygglovskontoret försökt göra det de ska.

– Vi gör ju bedömningen att vi har kontaktat de grannar som ska kontaktas, och tidigare har länsstyrelsen tryckt på att det är viktigt att sakägarna får information skickad till sig, men så blir det ju inte med en tidningsannons, säger Kristoffer Johansson, bygglovschef på Kiruna kommun.

Från-och-med i morgon och under drygt tre veckor framöver kommer nu kommunen lägga ut en annons i tidningarna så att alla berörda har möjlighet att höra av sig med eventuella synpunkter, även om Kristoffer Johansson inte tycker att det är det bästa sättet.

– Min åsikt är att göra som vi har gjort är ett betydligt bättre sätt än att kungöra bygglovet i en ortstidning, säger Johansson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".