Alexandra Essén, Madelene Thunblom, Julia Larsson och Catarina Wiklund ska servera på Nobelfesten.
Alexandra Essén, Madelene Thunblom, Julia Larsson och Catarina Wiklund ska servera på Nobelfesten. Foto: Mats Engfors / Fotographic

Nobelbanketten nästa: ”Coolt om man fått servera kungen”

"Ett helt annat sätt att jobba där"
3:57 min

Tre gymnasieelever från Boden ska jobba på banketternas bankett på lördag. Då ska de nämligen vara servitörer på Nobelfesten.

– Det hade ju varit coolt om man hade fått servera kungen och drottningen, men jag har inte riktigt serverat i 40 år, utan snarare i fyra år, säger Madelene Thunblom.

Alla tre elever har redan varit i Stockholm för att provjobba inför Nobelbanketten. Alexandra Essén tyckte att det var spännande, men lite jobbigt.

– Det var ett helt annat sätt att jobba på där. Fast det var lättare andra dagen, säger hon.

Catarina Wiklund är elevernas lärare på restaurang- och livsmedelsprogrammet. Hon serverade på banketten för två år sen, och det är hon som sett till att eleverna fått möjlighet att vara med på Nobelfesten i år.

– Det blir ju lite upphaussat. Allt är kontrollerat. Säpo har kollat våra personer innan vi åker ner och det går runt hundpatruller med bombhundar och letar i lokalerna hela dan före banketten, säger Catarina Wiklund, som också ska servera med eleverna.

Under middagen är allt sekundanpassat. Julia Larsson tror inte att det är så stor skillnad på själva serveringen i skolan och på banketten.

– Men det är klart att det är mycket att tänka på, speciellt när allt sänds i TV. Då blir man ju lite extra nervös, så man får lite mer press på sig, säger hon.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".