Vera Wennerström  och Daniel Wikberg. Foto: Pekka Kenttälä/ Sveriges Radio
1 av 3
Foto: Vera Wennerström och Daniel Wikberg. Pekka Kenttälä/ Sveriges Radio
Krister Förare. Foto: Pekka Kenttälä/ Sveriges Radio
3 av 3
Krister Förare. Foto: Pekka Kenttälä/ Sveriges Radio

Var man kommer ifrån viktigt för Pisa-provet

Eleven Vera Wennerström: Alla är bra på olika saker
3:12 min

Eleverna på Språkskolan i Haparanda, där eleverna kommer från både Sverige och Finland, har fått testa frågor från det gamla Pisa-testet.

I dag presenterades senaste Pisa-undersökningen och den visar på ett trendbrott för Sverige. För första gången sjunker inte resultaten för svenska 15-åringar.

Frågan är hur bra elever är i läsförståelse, matematik och naturvetenskap och om elevernas kunskaper har blivit bättre eller sämre jämfört med den förra undersökningen.

– Den kulturella kontexten är intressant. Var man kommer ifrån har betydelse för hur man möter sådana här prov som Pisa, säger läraren Krister Förare.

På Språkskolan i Haparanda där eleverna kommer från både Sverige och Finland och har eleverna fått testa frågor från det gamla Pisa-testet.

– Jag tycker frågorna var ganska enkla ändå, så det var inte jättesvårt, säger Vera Wennerström från årskurs 8 vid Språkskolan i Haparanda som får medhåll av sin klasskamrat Daniel Wikberg.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".