Här ska Kirunas nya centrum byggas. Det nya stadshuset byggs just nu.
Här ska Kirunas nya centrum byggas. Det nya stadshuset byggs just nu. Foto: Alexander Linder/Sveriges Radio.

Markavtal klara i Kiruna nya centrum

Skanska: Ambitionen är att gå i mål
1:10 min

Flera markanvisningsavtal i Kiruna nya centrum är nu klara. Det innebär att aktuella byggherrar har rätt att ensamma förhandla med Kiruna kommun om hur respektive kvarter ska se ut.

Att markanvisningsavtalen är klara betyder däremot inte att det är definitivt klart att företagen bygger.

– Det betyder att den som ska bygga där har ett avtal om att den här marken får de använda, säger kommunalråd Kristina Zakrisson (S).

Det handlar om tre kvarter med planerad byggstart under 2018. Skanska planerar att bygga i kvarter 10 i nya Kiruna. Det närmaste halvåret ska företaget tillsammans med kommunen komma fram till hur det slutligen ska se ut.

– Vi har väl ingen annan ambition än att vi ska gå i mål med det här, men vi behöver den här tiden på oss, säger Bernt Lundstedt som är affärsutvecklare på Skanska.

Bolaget planerar bland annat att bygga ett hotell.

– Det här är en normal process som vi är inne i och som för människor utanför kan tyckas ta lite lång tid. Men en sådan här process tar den här tiden, säger Bernt Lundstedt.

Andra företag som också planerar att bygga i Kirunas nya centrum är LKAB och Kirunabostäder.

Kirunas kommunstyrelse har också beslutat om en förstudie och upphandling för kvarter 5 där Folkets hus och stadsbibliotek ska börja byggas 2018.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".