Glenn Douglas
Glenn Douglas Foto: Joseph Knevel/Sveriges Radio

Kalixälvens laxvandring - en besvikelse

Experten Glenn Douglas: Torneälven kan bli världens bästa laxälv
1:41 min

Årets rapport över uppvandring av fisk i våra älvar innehåller både rekord och besvikelser.

Torneälven förutspåddes få ett mellanår i år, men i stället blev det nästan 100 000 laxar som passerade Kattilakoski, vilket är snudd på rekord. Något som bäddar för en ljus framtid för älvens laxbestånd.

– Vi ser att den kan producera mycket lax. Den kommer att bli världens största laxälv om den här utvecklingen fortsätter, säger Glenn Douglas, laxexpert på Sportfiskarna som sammanställt rapporten.

Kalixälven är däremot en besvikelse. Drygt 8 000 laxar i Jockfall, men det finns en stor osäkerhet hur mycket fisk som gått upp. Därför bör ett modernt och pålitlig räkningssystem installeras vid mynningen till Kalix älv.

Drygt 1 400 laxar registrerades av räknaren vid Gunnarsbyn i Råneälven.

Råneälven är populärt bland flugfiskare och de står för 92 procent av fångsterna i älven och slänger oftast tillbaka laxen de fångar – 81 procent av all fångad lax sattes tillbaka i älven  under 2016.

Överlag ser det rätt ljust ut för laxstammarna i våra älvar. Men det finns en del orosmoln.

– Att inte sjukdomar som M74 blommar upp och att länderna runt Östersjön håller sig till de fiskekvoter som experterna rekommenderar, säger Glenn Douglas.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".