Team Sweden Allgirl som blev fyra vid VM 2016.
Team Sweden Allgirl som blev fyra vid VM 2016. Foto: International Cheer Union.

Cheerleading erkänns som sport av IOK

Idrotten cheerleading och det internationella förbundet International Cheer Union, ICU har fått ett provisoriskt erkännande från den internationella olympiska kommittén, IOK.

ICU som sedan 2013 varit invalda i Sport Accord, steget under IOK, betecknar tisdagens beslut som en milstolpe. Organisationen med verksamhet på fem kontinenter kommer nu att vara berättigade till utvecklingsfinansiering av IOK.

Nästa steg är att erkännas permanent som idrott, först därefter kan det bli fråga om ett fullvärdigt medlemskap i IOK och att därmed kunna komma ifråga för det olympiska programmet.

Enligt Sveriges olympiska kommitté krävs det för ett fullvärdigt medlemskap och permanent erkännande av IOK bland annat att en idrott är väl utbredd i världen, att det finns kontinentala mästerskap och VM, att utövare finns bland både kvinnor och män, samt att det finns många utövare och att idrotten är tv-mässig.

Även thaiboxning erkändes provisoriskt som idrott under tisdagens möte med styrelsen i den internationella olympiska kommittén.

Totalt var det 16 förbund som hade ansökt om medlemskap i IOK.

I Norrbotten finns det föreningar med cheerleadingverksamhet i fyra kommuner. Föreningarna finns i Kalix, Boden, Luleå och Piteå.

2017-års nationella mästerskap i RM och SM arrangeras i Luleå den 27-28 maj.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".