Fredrik Kristiansson, Sveriges byggindustrier, Timo Mulk-Pesonen, Arbetsförmedlingen och Daniel Nilsson, Arbetsförmedlingen.
Fredrik Kristiansson, Sveriges byggindustrier, Timo Mulk-Pesonen, Arbetsförmedlingen och Daniel Nilsson, Arbetsförmedlingen. Foto: Per Vallgårda

Prognos: Fler kan få jobb utan gymnasieexamen

Fredrik Kristiansson: Tror vi måste börja titta på det
1:39 min

Det är redan nu brist på arbetskraft i Norrbotten och det hämmar tillväxten, visar Arbetsförmedlingens prognos för arbetsmarknaden som presenterades i dag.

Det här kan leda till att arbetsgivarna i större utsträckning än i dag anställer personer som inte har fullgjort gymnasium, tror Fredrik Kristiansson, chef för Sveriges byggindustrier i Luleå.

– Jag tror vi måste börja titta på det för att där finns en utbildningsreserv, och jag tror att företagen kommer till att tvingas till att hitta någon form av utbildning "in house" i företaget med personer som visar på en vilja, då kommer man att satsa på dem.

I dag är arbetslösheten drygt 20 procent bland unga som inte gått ut gymnasiet, medan den bara är cirka fem procent för den som har en gymnasieutbildning, en kraftig skillnad alltså.

Daniel Nilsson, Arbetsförmedlingens chef i Luleå och Boden, tycker att arbetsgivarna oftare borde våga välja bort kravet på gymnasiekompetens.

– Vi måste börja tänka på andra sätt för alla, till exempel om man kommer från ett annat land, har ju inte riktigt den gymnasieutbildning vi har i Sverige, så där måste vi se på andra möjligheter.

Det är brist på arbetskraft inom en rad yrken i Norrbotten, i år har det lett till att över tusen tjänster inte kunnat tillsättas, visar siffror som Arbetsförmedlingen presenterade i dag.

– Tyvärr kan konsekvenserna i vissa lägen bli att man tvingas tacka nej till uppdrag eller order som inkommer.

Stora pensionsavgångar de kommande åren gör att det nu är dragkamp om människor som kan arbeta, och bland annat nyanlända håller på att bli hårdvaluta för arbetsgivarna, och Fredrik Kristiansson vid Sveriges byggindustrier säger att mångfald är ett måste för branschen.

– Det är en överlevnadsfråga. Det är ju uppenbart, vi är ju naturligtvis inte snabbast på den bollen, tyvärr, men vi ska se till att vara duktiga på den bollen, för det måste vi vara, annars har vi inte en chans att klara kompetensförsörjningen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".