Harry Rantakyrö socialdemokratiskt kommunalråd i Pajala. Foto: Sveriges Radio
Harry Rantakyrö socialdemokratiskt kommunalråd i Pajala. Foto: Sveriges radio.

Rantakyrö får nästan 300 000 kronor när han slutar

Harry Rantakyrö: Det är inget märkvärdigt avtal
1:17 min

Pajalas kommunalråd Harry Rantakyrö (S) slutar i förtid den sista januari och får omställningsstöd i sex månader på totalt nästan 300 000 kronor.

Kommunstyrelsen i Pajala har nu beslutat hur mycket Harry Rantakyrö ska få i så kallat omställningsstöd för sina två år på posten.

– Det blir 85 procent av lönen, säger han.

Kommunalrådet var själv inte med på kommunstyrelsemötet som beslutade om hans ersättning.

Pajala kommun följer rekommendationerna från Sveriges kommuner och landsting, SKL, om det så kallade omställningsstödet för politiker som slutar.

Det innebär 85 procent av månadslönen i tre månader för varje kalenderår politikern haft förtroendeuppdrag.

– Som i mitt fall handlar det om sex månader, intjänandet är tre månader per år, säger Harry Rantakyrö.

Han har vid det kommande årsskiftet varit kommunstyrelsens ordförande i två år och får därför 85 procent av månadslönen på drygt 57 000 kronor i sex månader, sammanlagt nästan trehundra tusen kronor.

Rantakyrö hade tänkt sluta redan vid årsskiftet, men kommunfullmäktige i Pajala kommer inte att att hinna rösta fram en ny styrelseordförande förrän tidigast i mitten av januari och han tänker nu stanna den månaden ut för att hjälpa till att skola in ett nytt kommunalråd.

– Hade jag slutat vid årsskiftet hade det varit samma sak.

Så du tjänar inte på att stanna längre?

– Det är inte så att jag kliver över i januari för att tillgodoräkna mig det året också, nej det ska vara fulla år, du ska komma in i skarvarna, då hade jag måst fortsätta hela året.

Relaterat

Mer om Pajala

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".