Helikoptrar kör skytteltrafik med flygskrot från haveriplatsen
Försvarsmakten var med och arbetade vid haveriplatsen i Jokkmokksfjällen. Foto: Nils Eklund/Sveriges Radio

Tvist om kostnader efter flyghaveri

Jonas Bäckstrand, SHK: Måste se vart pengarna tagit vägen
1:29 min

Försvarsmakten och Statens haverikommission tvistar om vem som ska betala för arbete i samband med postflygshaveriet i Oajevágge i Jokkmokksfjällen.

– För oss är det väldigt viktigt att när vi betalar fakturor med skattepengar så måste man kunna följa vad pengarna har använts till och det är mycket det som våra synpunkter handlar om, säger Jonas Bäckstrand, ställföreträdande generaldirektör på Statens haverikommission, SHK.

Haverikommissionen behövde hjälp av militärerna från Arvidsjaur då postflyget störtade i Oajevagge i januari. Det var sträng kyla, och hårt väder då man hittade planets svarta låda.

Från början handlade diskussionen om 340 000 kronor, men nu handlar det om 180 000 som haverikommissionen inte vill betala.
En liknande diskussion dök upp i samband med Herculeshaveriet på Kebnekaise 2012. Problemet är enligt SHK att fakturorna är för otydliga.

Jesper Tengroth är pressekreterare på Försvarsmakten. Han säger att det ska bli ett möte mellan myndigheterna.


– Vi ska diskutera den här fakturan som sådan men också titta på hur vi ska göra i framtiden för att man ska undvika den här typen av problematik.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".