Maria Stenberg, landstingsråd för Socialdemokraterna.
Maria Stenberg, landstingsråd för Socialdemokraterna. Foto: Bo Torbjörn Ek/ Sveriges Radio
P4 Norrbotten granskar

Landstinget skärper reglerna för representation

Maria Stenberg (S): Det är en tydlig signal
1:33 min

Landstingsstyrelsen har nu beslutat att skärpa reglerna för representation i landstingets bolag. Det ska hindra fester som de i IT Norrbotten från att hända igen.

– Det är en tydlig signal om att man ska leva upp till att man faktiskt är ett offentligt bolag i offentlighetens regi där man också företräder medborgarna i Norrbotten, säger landstingsrådet Maria Stenberg (S) om beslutet på tisdagen.

Det är de så kallade ägardirektiven som blir skarpare i bolagen IT Norrbotten, BD pop, Energikontor norr, Filmpool nord och Investeringar i Norrbotten.

I praktiken handlar det om att bolagens regler för representation ska utgå från ägarnas regler. Det innebär att vissa bolag tvingas till en mer restriktiv policy för alkohol, middagar och fester.

– All offentlig verksamhet är väldigt restriktiv med sin representation och det förutsätter vi att bolagen är också, säger Maria Stenberg.

Förändringen kommer efter att P4 Norrbotten granskat representationskulturen i IT Norrbotten. Dels den stora galan i februari för 1,4 miljoner, men även andra fester med stora mängder alkohol och dyr champagne.

Galan fick kritik från landstingsrevisorerna, och de andra festerna har fått omfattande kritik från ägarna, både landstingråd och kommunalråd. Och nu kommer alltså ett politiskt beslut som ska stoppa vidlyftig representation.

– Vi tycker att vi behöver förtydliga de offentligt ägda bolagens uppdrag att faktiskt följa dom regler och riktlinjer som vi har för representation, säger Maria Stenberg.

Relaterat

Mer om P4 Norrbotten granskar

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".