Moa Günes, lärarstuderande och metor för klass 5A på Mariaskolan i Gällivare
1 av 4
Moa Günes, lärarstuderande och metor för klass 5A på Mariaskolan i Gällivare Foto: Anna Torgnysdotter/Sveriges Radio.
10-åriga Maja Johansson och Roxanna Myyubahwe grupparbetar på Mariaskolan i Gällivare.
2 av 4
10-åriga Maja Johansson och Roxanna Myyubahwe grupparbetar på Mariaskolan i Gällivare. Foto: Anna Torgnysdotter/Sveriges Radio.
Femteklassarna Tilda Malmelöv och Viktor Johansson på Mariaskolan i Gällivare.
3 av 4
Klass 5A på Mariaskolan i Gällivare med bland annat 11-åriga Tilda Malmelöv och Viktor Johansson. Foto: Anna Torgnysdotter, Sveriges Radio.
Moa Günes med några av eleverna i klass 4A på Mariaskolan i Gällivare.
4 av 4
Moa Günes efter SO-lektionen med eleverna i klass 4A på Mariaskolan i Gällivare. Foto: Anna Torgnysdotter, Sveriges Radio.

Lärarbristen: "Jag jobbar heltid och pluggar heltid"

Vikarien Moa Günes: Skolan möjliggör studier för mig
1:56 min

Inom de närmaste två åren kommer det att saknas 60 000 behöriga lärare runt om i landet.  27-åriga Moa Günes i Gällivare arbetar heltid som mentor för en femteklass, samtidigt som hon studerar till lärare på heltid.

– Här! Här vid den stationära datorn brukar jag sitta...

Moa Günes visar den lilla glas-pedagogsburen just intill lärarnas fikarum där hon brukar koppla upp sig mot studiegruppen i Luleå, nu när hon har hålltimme.

Det är här på mellanstadieskolan i centrala Gällivare, Mariaskolan, som hon jobbar mellan klockan 8 och 15 på dagarna. Sen efterarbete.

Och efter arbetet på skolan pluggar hon på heltid till just grundskolelärare, som det råder så stor brist på i länet och landet.

– Jag trodde ju typ att det här kommer inte att gå. Alltså innan sommarlovet, när jag fick höra vilka som inte fanns. Så då var det... men det löste ju sig, förklarar Elin Hägg.

Elin Hägg är den vikarie som just nu är avdelad för att rycka in för den dubbelarbetande mentorn Moa, när hon var fjärde vecka får vara ledig från undervisningen i klassrummet, för att istället vara med på obligatorisk campusvecka vid det fyraåriga grundskolelärarprogrammet i Luleå.

Det fanns bara en enda sökande till den utannonserade tjänsten som mentor för femmorna på Mariaskolan, så det blev viktigt för skolan att ordna en praktisk, genomförbar lösning - åtminstone så länge det går - nu när den sökande, Moa, också ville börja plugga i fyra år till lärare.

– Den här terminen har min rektor gjort så att hon har betalat mig även när jag är i Luleå. Vilket ju är väldigt generöst och ett tecken på att det finns en vilja från hennes sida att få ut mig som utbildad - så skolan möjliggör studier för mig.

Mer om Gällivare

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".