2000 år gammal slagg från järnmalmsproduktion som hittades i Sangis.
1 av 3
2000 år gammal slagg från järnmalmsproduktion som hittades i Sangis. Carina Bennerhag Foto: Eleonor Norgren/Sveriges Radio
Carina Bennerhag arkeolog och forskare vid de 2000 år gamla fynden som visar att det varit järnproduktion i Norrbotten för 2000 år sedan.
2 av 3
Carina Bennerhag arkeolog och forskare vid de 2000 år gamla fynden som visar att det varit järnproduktion i Norrbotten för 2000 år sedan. Foto: Eleonor Norgren/Sveriges Radio
2000 år gammal slagg från järnmalmsproduktion i Sangis.
3 av 3
2000 år gammal slagg från järnmalmsproduktion i Sangis. Foto: Eleonor Norgren/Sveriges Radio

2000 år gammalt järn skriver om historien

2:36 min

Den norrbottninska historien när det handlar om järnhantering och tillverkning håller på att skrivas om.

Länge var den allmänna uppfattningen om att det inte hanterats eller tillverkats järn i Norrbotten förrän 1600-talet. Men de senaste åren har den beskrivningen fått ändras rejält. 

Två fynd som Norrbottens museum har gjort visar på att det har hanterats järn i denna del av landet för två tusen år sedan. 

Det ena fyndet är slagg från järnmalm och delar från en ugn som hittades i Sangis när det gjorde arkeologiska utgrävningar för Haparandabanan år 2009. 

Det andra fyndet hittades vid en fornminnesinventering i Vivungi, cirka åtta mil öster om Kiruna på 90-talet och den har samma tidsålder.

Carina Bennerhag, arkeolog vid Norrbottens museum gjorde fynden i Sangis som visade på att historien får skrivas blev så nyfiken att hon ville veta mer om den norrbottniska järnhanteringen. Nu ska hon forska i fem år för att söka fler svar och ett av de är att hon skulle vilja hitta spår av järnhantering i södra Norrbotten också. 

− Fynden visar att vi hade ett avancerat metallurgiskt kunnande i ett tidigt skede av järnhanteringen för 2000 år sedan, och det i ett samhälle där det varit jakt och fångst som ekonomisk bas, säger Carina Bennerhag. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista