En könssegregerad arbetsmarknad bidrar till större ekonomisk ojämlikhet mellan könen, är forskaren Lena Abrahamssons slutsats.
En könssegregerad arbetsmarknad bidrar till större ekonomisk ojämlikhet mellan könen, är forskaren Lena Abrahamssons slutsats. Foto: Victor Lundberg, Henrik Montgomery / TT

Gällivare går mot strömmen - inkomstglappet vidgas

Forskaren Lena Abrahamsson: Stor skillnad på kvinnor i Haparanda och män i Gällivare
1:26 min

Skillnaderna i inkomst mellan män och kvinnor minskar, men i Gällivare drar killarna ifrån.

Mellan 1995 och 2015 gick svenska kvinnor från att ha motsvarande 71% av mannens inkomst till 76%. I Gällivare ökade skillnaden med fyra procent under samma period.

Lena Abrahamsson är professor i arbetsvetenskap vid Luleå Tekniska Universitet och menar att gruvjobben är en trolig förklaring till utvecklingen i Gällivare.

– Gruvarbetarna tjänar väldigt bra, medan kvinnorna jobbar framförallt i vård, omsorg och skola som präglas av lägre löner.

Hon menar att en jämställd inkomstbild får man först när alla jobb är könsblandade.

– När det är helt naturligt för en kvinna att jobba i gruvan. Då skulle alla få ta del av den här höga nivån i Gällivare.

Bland länets kommuner hittar hon ett positivt exempel i siffrorna för boende i Luleå.

– Där har man hyfsat hög medianinkomst och en litet gap mellan kvinnor och män.

Mer om Gällivare

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".