Nya mätpunkter för sprickbildning i Kiruna

Sprickorna i marken från LKABs malmbrytning i Kiruna letar sig allt närmare centrala stan. Men nu satsa LKAB på att införa tätare kontroller, bland annat genom 37 nya mätpunkter  närmare centrum.

Och det här menar Christina Dahnér, sektionschef inom bergmekanik på LKAB, kommer göra att att scenariot med de överaskande sprickorna som upptäcktes för två år sen INTE kommer behöva upprepas.

- Det är lagt ganska mycket resurser på att ha mycket bättre kontroll på vad som händer med sprickorna, Vi har bytt mätmetoder och vi har ökat mätintervallerna, säger Christina Dahnér.

Några av sprickorna i närheten av gruvan är upp emot två meter breda och tio meter djupa. Men risken för att boende i Kiruna kommer att vakna upp med halva huset nere i berggrunden är inte stor. Med de nya mätpunkterna tror man på LKAB att det ska gå att se många år i förväg vad som kommer att hända. Till exempel tror man att marken vid kyrkan i Kiruna kommer att börja röra på sig om 30 år.

- Till att börja med är rörelserna väldigt små och väldigt långsamma. Efter ett antal år så blir rörelserna större. Men då pratar vi om en väldigt lång tid innan det rasar, ungefär 10-15 år, säger Christina Dahnér.