Bo Johansson och Anna Jaktén under intervjun på Sicilien 2008.
Bo Johansson och Anna Jaktén under intervjun på Sicilien 2008. Foto: Henrik Hjort.

Reportrarna fortfarande lika frågande om Obol

Anna Jaktén: Jag längtar till den dag man får veta
2:42 min

I en intervju med P4 Östergötland skyller mannen bakom Obolhärvan mycket av skandalen på "den teknik som media använde". Det ställer sig reportrarna bakom granskningen 2006 mycket frågande till.

Obol gick in och sponsrade idrottsklubbar och fick tillgång till personer och företag som investerade pengar i pengaförvaltningsbolaget.

Företrädaren Bo Johansson lämnade Sverige efter avslöjandet om oklarheterna kring Obol, som utreddes för brott och sedan gick i konkurs med många många förlorare i Norrbotten.

Nu är han tillbaka under namnet Bo Calvanelli och skyller i en intervju med P4 Östergötland mycket av skandalen på "den teknik som media använde".

Men det ställer sig reportrarna bakom granskningen, Björn Tunbäck och Anna Jaktén på Sveriges Radios Kaliber, mycket frågande till. 

I ljudklippet berättar de om bakgrunden till granskningen och de många frågor om Obol som fortfarande saknar svar. 

Numera jobbar både Björn Tunbäck och Anna Jaktén på SVT:s Uppdrag granskning men funderingarna kring Obol har de inte släppt, trots att tio år har gått. 

Här kan du lyssna på hela intervjun med reportrarna (tom 170114) och här kan du höra statsåklagaren Staffan Granerfeldt om hur han minns utredningen som nu är nedlagd

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".