Läkemedelsanvändingen ses över

Läkemedelskommittén i Norrbotten satsar i år på ett projekt där man ska se över medicineringen till äldre människor som är nära döden. Kommittén anser att en del mediciner som kan förlänga livet  samtidigt kan vara onödiga, eftersom det i vissa fall bara handlar om en månads förlängning.

Robert Svartholm är informationsläkare och sitter med i läkemedelskommittén. Han menar att det kan vara så att många äldre, som bor på till exempel servicehem, får mycket mediciner som de egentligen kunde sluta med.

- Ofta är det ju så att det är fel människor som äter fel tabletter, och det är ju ett stort problem, och det försöker vi i läkemedelskommittén nu ändra på, säger Robert Svartholm.

Till hösten ska kommittén ha en läkemedelsdag då den här frågan ska diskuteras. Läkemedelskostnaderna i Norrbotten har ökat kraftigt det senaste året. Kostnaden, bara för i år, är hitills uppe i 270 miljoner kronor. En ökning med över 12 miljoner kronor, jämfört med samma period förra året.

- Tyvärr är det ju så att vi är sämst i landet på att se till så att alla har en egen doktor. Det är bara 40 procent av norrbottningarna som har en egen doktor att gå till, och det är ju en del av problemet, säger Robert Svartholm.