Dan Lundström gör snart sin sista arbetsdag i Hjalmar Lundbohmsgården som ska flyttas i Kiruna.
1 av 4
Dan Lundström gör snart sin sista arbetsdag i Hjalmar Lundbohmsgården som ska flyttas i Kiruna. Foto: Alexander Linder/Sveriges Radio.
Hjalmar Lundbohmsgården är en av Kirunas äldsta byggnader. Snart ska den flyttas.
2 av 4
Hjalmar Lundbohmsgården är en av Kirunas äldsta byggnader. Snart ska den flyttas. Foto: Alexander Linder/Sveriges Radio.
Hjalmar Lundbohmsgården i Kiruna måste flyttas på grund av gruvbrytningen.
3 av 4
Hjalmar Lundbohmsgården i Kiruna måste flyttas på grund av gruvbrytningen. Foto: Alexander Linder/Sveriges Radio.
Snart töms Hjalmar Lundbohmsgården i Kiruna. Bland det sista som händer är att det ordnas julbord.
4 av 4
Snart töms Hjalmar Lundbohmsgården i Kiruna. Bland det sista som händer är att det ordnas julbord. Foto: Alexander Linder/Sveriges Radio.

Nu flyttar personalen ut från Hjalmar Lundbohmsgården

Peter Stenberg: Det är lite vemodigt
1:39 min

Nästa år börjar flytten av Hjalmar Lundbohmsgården i Kiruna. Det här är påtagligt inte minst för dem som måste lämna kulturbyggnaden före årsskiftet.

Peter Stenberg i Hjalmar Lundbohmsgården ekonomiska förening gör på fredagen sin sista arbetsdag i huset. Han brukar genomföra guideturer om stadsflytten. Det sista som händer är att det ordnas julbord på gården.

– Det är lite vemodigt, att veta att det ska stängas och stå tomt i några månader medan flytten förbereds. Och sedan kommer den att rullas på vägarna till ett nytt ställe, säger han.

Den äldsta delen av gården byggdes 1895 och byggnaden blev senare Hjalmar Lundbohms hem och arbetsplats i många år. Han var LKAB:s förste disponent.

Snart påverkas marken av gruvbrytningen och därför ska huset snart flyttas till en plats nedanför berget Luossavaara.

Dan Lundström gör den sista december sin sista arbetsdag i byggnaden.

– Det är stor utmaning för oss alla, hela den här flytten, inte bara huset. Om fem år är stora delar av det som finns här omkring borta, säger han.

Relaterat

Mer om Kiruna

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".