Kjell Törmä i Kiruna, veckans fredagsgäst.
Kjell Törmä i Kiruna, veckans fredagsgäst. Foto: Alexander Linder/Sveriges Radio.

Kjell Törmä har alltid Kiruna i fokus

Kjell Törmä om varför han flyttade tillbaka till Kiruna
3:00 min

Kjell Törmä är fotografen och journalisten som är chefredaktör för en tidning som inte minska i upplaga. I P4 Norrbotten pratar han om dokumenteringen av stadsflytten och varför Kiruna är så spännande.

Veckans fredagsgäst är född och uppväxt i Kiruna, där han tillbringat större delen av sitt liv. Förutom under utbildning i Stockholm och Kalix och, som han säger, som ekonomisk flykting i Luleå under några år.

Fotograf är vad vår fredagsgäst bäst kännetecknas som, ända sedan han köpte sin första kamera för sin första lön som 16-åring. Sedan dess har han inte släppt den och efter en tid på Norrbottens-Kuriren i Luleå flyttade han tillbaka till Kiruna och blev frilansfotograf, men även skrivande journalist - något han tvingades lära sig för att få uppdrag att klara sig på.

Men att vara frilansjournalist i Kiruna är enkelt, säger han, för intresset för bilder och reportage om landets nordligaste stad är hett, särskilt nu när stan ska flyttas.

Och dokumentationen av det gamla som ska rivas och utvecklingen av det nya är något han följer på nära håll. Till arkiven, men också för hans populära böcker om stadsflytten.

Han är också chefredaktör för något så sällsynt som en tidning som inte minskar i upplaga. Kirunatidningen har han varit med på sedan starten - en tidning som nu också är bokhandel och där är vår fredagsgäst vaktmästare.

Men han säger att han också hinner med att fiska, vara i skogen och resa till Grekland. Men kameran lämnar han inte.

Kjell Törmä var fredagsgäst i P4 Norrbotten 16/12 kl 15.00-15.45. Här kan du lyssna på hela intervjun (tom 170115) och även höra hans önskelåt. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".