Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Erbjuden jobb i omsorgen men nekad tillstånd att arbeta

Publicerat måndag 19 december 2016 kl 11.04
Olle Lindström (M): Soki behövs i Bodens omsorg
(1:48 min)
Hossain Soki Walladi, Boden.
1 av 2
Halva sitt liv har Hossain Soki Walladi levt med utvisningsbeslut till Tchad, landet han lämnade som tonåring. Foto: Johanna Hövenmark/Sveriges Radio
Olle Lindström, Moderaterna
2 av 2
Olle Lindström (M) reagerar med stor förvåning när han får reda på att Hossain Soki Walladi fortfarande lever med utvisningsbeslut till Tchad. Foto: Johanna Hövenmark/Sveriges Radio

Hossain Soki Walladi, som ska utvisas till Tchad efter 15 år i Sverige, har erbjudits jobb i Bodens kommun men tvingats tacka nej eftersom Migrationsverket nekat honom tillstånd att arbeta.

Hossain Soki Walladi har rekommendationsbrev från flera arbetsplatser där han praktiserat under sina år i Sverige. Där finns också ett intyg med erbjudande om anställning i Bodens kommun.

"Jag kan varmt rekommendera honom till fortsatt arbete i handikappomsorgen och skulle kunna erbjuda honom arbete om han får arbetstillstånd", skrev Pia Degerman, enhetschef på Lindåkra stödboende 2008.

I ett annat intyg, från Röda korsets Bodenkrets 2006, står:

"Den arbetsgivare som i framtiden tar emot Hossain är bara att gratulera".

– Jag är tacksam för att de skriver om hur jag jobbar. Jag tycker om att jobba med människor och göra det bästa för samhället i alla fall. Jag försöker mitt bästa, säger Hossain Soki Walladi.

För honom är intygen en påminnelse om hur livet skulle ha kunnat vara. Hossain Soki Walladi har inte kunnat ta anställning i Bodens kommun och bli skattebetalare, eftersom Migrationsverket inte beviljat honom tillstånd att arbeta under asylprocessen.

– Man kan beviljas undantag att arbeta utan arbetstillstånd om man har gjort sin identitet sannolik eller har medverkat till att göra sin identitet sannolik och både Migrationsverket och migrationsdomstolen har vid ett flertal tillfällen bedömt att han varken har gjort sin identitet sannolik eller att han har medverkat till det, säger Helena Trældal, tillförordnad enhetschef på Migrationsverkets förvaltningsprocessenhet i Boden.

Hossain Soki Walladi kom till Sverige ensam som tonåring och menar att han har samarbetat och gjort vad han kan för att visa vem han är. Han förstår inte hur han skulle kunna få tag på ID-handlingar.

– Jag har gått till alla samtal på Migrationsverket och polisen, säger han.

Moderaten Olle Lindström var personligen engagerad i Hossain Soki Walladis fall under åren 2009-2010, bland annat genom att förmedla kontakter till regeringen.

– Han har god renommé och har praktiserat och hjälpt till här och skulle göra en god insats i Bodens vård- och omsorgsverksamhet, säger Olle Lindström.

Vid den tiden gjorde bodensarna också en namninsamling till stöd för Hossain Soki Walladi. 

Olle Lindström reagerar med stor förvåning när han får reda på att Hossain Soki Walladi saknar uppehållstillstånd och fortfarande står inför utvisning till Tchad.

– Men vad säger du? Det där trodde jag var löst. Det är länge sedan jag hörde från honom. Jag hade en del kontakter med hans advokat vid den där tiden och trodde att det skulle ordna sig. Att det nu har gått 15 år för Soki, jag saknar ord, säger Olle Lindström.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".