Paul Mitchell, butikschef i Luleå.
Paul Mitchell är butikschef i Luleå och tror att trenden kommer att hålla i sig. Foto: Niclas Åkerström/Sveriges Radio.

Allt fler väljer alkoholfritt till nyår

Paul Mitchell: Tror det kommer fortsätta öka
1:15 min

Efterfrågan på alkoholfria alternativ har ökat markant de senaste åren. En jämförelse av det fjärde kvartalet, mellan 2010 och 2015, visar att försäljningen i Norrbotten mer än fördubblats.

Jul och nyår förknippas av många som en tid där alkoholen flödar. Men faktum är att vi också väljer att ställa allt fler alkoholfria alternativ på julbordet.

– Det känns som att det speciellt under högtider säljs väldigt mycket mer, säger Paul Mitchell, butikschef i Luleå.

En jämförelse av det fjärde kvartalet visar att försäljningen av alkoholfria alternativ mer än fördubblats i Norrbotten under de senaste fem åren. 2010 uppgick Systembolagets försäljning i länet till 9 000 liter, att jämföra med de 20 000 liter som såldes förra året.

– Vi har fått ett större utbud av vad vi kan sälja också. Flera olika sorter av öl och cider, både sött och torrt. Det finns nästan något för alla smaker nu, säger Paul Mitchell.

Om han får göra en egen prognos över framtiden tror han att försäljningen kommer att fortsätta öka.

– Ja, jag tror absolut att det kommer fortsätta. Hur länge vet jag inte. Men det kommer fler och fler alkoholfria alternativ och folk kommer fortsätta handla mer helt enkelt, säger Paul Mitchell.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".