Patrik Hellberg, områdeschef i Luleå.
Patrik Hellberg hoppas på ett lugnt jul- och nyårsfirande. Foto: Niclas Åkerström/Sveriges Radio.

Polisen redo för fest och fylla

Patrik Hellberg, områdeschef: Som en normal löningshelg
0:46 min

I morgon är det juldagen och en av de dagar på året när flest rör sig ute på stan. Polisen i Luleå har jämfört antalet incidenter tidigare år för att besluta om vilken beredskap som krävs.

Juldagen har länge varit tradition för människor att ge sig ut på stan. Många gånger en trevlig högtid, men inte sällan har det lett till att polisen måste ingripa i samband med bråk och fylla.

– Vi har planerat separat för julhelgen och tittat på hur mycket ledighet vi kan ge till vår personal, samtidigt som vi måste säkra för allmänheten att de får en trygg jul, säger Patrik Hellberg, gruppchef för områdespolisen i Luleå.

När polisen gör sig redo inför jul- och nyårshelgerna har statistik från de senaste fem åren legat till grund för hur stora personalinsatser som kommer att krävas. 

Men trots att alkohol och fest är ett stort inslag under ledigheten räknar inte Patrik Hellberg med att man måste sätta in allt för stora insatser. 

– Det vi kan se är att juldagen och nyårsafton sticker ut lite extra, men inte så särskilt mycket. Vi bedömer det som en normal löningshelg om vi ser på antalet ärenden som brukar komma in, säger han.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".