Polar Explorer
1 av 3
Polar Explorer Foto: Ulf Larsson/Sveriges Radio
Att bada i rännan bakom fartyget populärt bland turisterna.
2 av 3
Att bada (med överlevnadsdräkter) i rännan bakom fartyget populärt bland turisterna.
Christo Motz badade utan överlevnadsdräkt.
3 av 3
Christo Motz från Holland trottsade jylan och badade, utan överlevnadsdräkt. Foto: Ulf Larsson/Sveriges Radio

Bra start för isbrytarturerna

Eva-Lena Henriksson: Över 2 000 har redan bokat
1:49 min

Nu har startskottet gott för isbrytarturer med start från Kalix. Bokningsläget är så pass bra att redan nu prats om fler turer till nästa år.

Vädret har gjort att det inte är så mycket is som krossas mot stäven på fartyget som till premiärturen är fylld med turister, journalister och speciellt inbjudna gäster.

I år hade arrangörerna hoppats på runt 4 000 gäster under vintern. Bokningsläget ser onekligen bra ut då redan drygt 2 000 personer har bokat.

De flesta som bokat en resa är asiaten, men även en hel del från Israel. Rebeca från Kina passade på att bada i en överlevnadsdräkt bakom fartyget.

– Det var det bästa med resan att få simma i isen. Det är första gången jag är i Sverige och första gången jag gått på fruset vatten, så det är speciellt, säger hon.

Till nästa år planeras turerna att bli fler. Då införs även en nattlig tur som arrangörerna hoppas ska kryddas med norrsken.

– Det är en fantastisk möjlighet för turismen i hela Norrbotten. Vi hoppas nu att fler entreprenörer ansluter till det här, säger Tommy Nilsson (S) kommunalråd i Kalix.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".